Skriv bedre rapporter 12
Rapporter er sÄ meget. Og nu er serien her slut.
Artiklen er den sidste i en serie pÄ 12, der tilsammen udgÞr et mini-rapportkursus.
Af Per Salling
Der er skrevet rigtig meget om rapportteknik, bÄde i bogform og pÄ internettet. Her nÊvner jeg kun nogle fÄ titler.
Grundbogen om emnet er Lotte Rienecker og Peter Stray JĂžrgensens “Den gode Opgave” (Forlaget Samfundslitteratur). Det er den store og bogstaveligt talt altomfattende bog om emnet, og mange af mine studerende (professionsbachelor-niveau) har vĂŠret meget glade for den, mens andre har fundet den lidt overvĂŠldende. Nyeste udgave lige nu er 5. udgave fra 2017 – du kan bruge 4. udgave, men helst ikke ĂŠldre.
Mindre og lettere bĂžger er fx Trine Tofts “Bachelorprojektet – sĂ„dan gĂžr du” og “InformationssĂžgning til bachelorprojektet”. Mindre, lettere og lidt mere strĂžget mĂ„l rent indholdsmĂŠssigt, men mĂ„ske ogsĂ„ mere overskuelige i en presset situation, hvor det bare skal gĂ„ stĂŠrkt.
Det er for dumt
at blive kritiseret
for at overtrĂŠde
formalia!
En ganske lille sag (30 sider) er Rikke von MĂŒllen og Thomas Harboes “Byggesten i samfundsvidenskabelige opgaver”, udgivet af Det samfundsvidenskabelige Fakultet pĂ„ KĂžbenhavns Universitet. Her er hele koen kogt ind til en enkelt bouillonterning, og det er gjort af et par gode studievejledere. Den kan sagtens bruges af studerende fra andre fag, men den dĂŠkker selvfĂžlgelig kun de helt basale ting. “Byggestenene” kan findes digitalt, og det er der ingen grund til ikke at gĂžre.
Von MĂŒllen og Harboe kan med fordel suppleres af Peter Stray JĂžrgensens lille pjece “Formalia i opgaver pĂ„ videregĂ„ende uddannelser“.
PÄ nettet finder du ogsÄ rapportvejledninger fra stort set alle uddannelser, formodentlig ogsÄ din egen. Mange gymnasier har ogsÄ vejledninger liggende tilgÊngeligt.
Det er under alle omstĂŠndigheder nĂždvendigt at tjekke retningslinjerne for rapportskrivning fra dit eget uddannelsessted og fĂžlge dem. Det er for dumt at blive kritiseret for at overtrĂŠde formalia!
Med hensyn til kÞb af bÞger: Jeg ville personligt aldrig betale penge for en fagbog, der ikke er en obligatorisk pensumbog, uden fÞrst at tjekke den grundigt ud pÄ biblioteket. Se dig for! Nogle foretrÊkker den ene bog, andre har bare mere udbytte af en anden. Og ud over de her nÊvnte stÄr der vel en reolmeter om emnet pÄ et ethvert ordentligt kommunebibliotek.
God skrivelyst!
Her er sÄ hele artikelserien:
1 Hvad er en rapport?
2 Hvordan er den typiske rapport bygget op?
3 Hvad gÄr opgaven ud pÄ?
4 Hypotesen – det, der gĂžr problemformuleringen interessant
5 SĂ„ skal der skrives! En god model til en “synopsis”
6 Kilder og “data” – eller: Hvorfor Google og chatbots ikke er kilder!
7 Rapportens hovedafsnit: SÄ gÄr det lÞs!
8 Skriveprocessen
9 Godt rapportsprog
10 Kildehenvisninger
11 Serviceafsnittene – alt det, der er uden om det, der er indeni
12 Mere om rapportskrivning
© Per Salling, Omatskrive.dk, 2010-2023
Hits: 270