Kilder og “data”

Eller: Hvorfor Google og Chatbots ikke er kilder!

Skriv bedre rapporter 6

Rapporter er sĂ„ meget. Fysikrapporter, projektrapporter, undersĂžgelsesrapporter. Seminar-rapporten ved 3. Ă„rsprĂžve og DyrevelfĂŠrdsrĂ„dets brevdueavlerrapport. NĂ„r du ved, hvad du vil skrive, til hvem og hvorfor, sĂ„ kan du stadig gĂ„ alvorligt i vandet – fx ved at bruge de forkerte kilder eller ikke at kvalitetssikre dem ordentligt. Pas pĂ„!

Artiklen er den 6. i en serie pÄ 12, der tilsammen udgÞr et mini-rapportkursus.

Af Per Salling

Hvad er “kilder”?

Der er 3 slags rÄstof til din rapportskrivning pÄ biblioteket, pÄ internettet, i dine interviews eller hvor du nu sÞger:

  • Selve stoffet – det, du fortĂŠller (om), og som du skal lĂŠgge frem og kommentere. SĂžrg for, at det er relevant, fagligt i orden, sagligt neutralt (ellers mĂ„ du i det mindste kommentere det) og konkret.
  • NĂždvendig baggrundsviden – noget, der egentlig ikke indgĂ„r i din fortĂŠlling, men som lĂŠseren har brug for at vide for at kunne fĂžlge dig. SĂžrg for, at det bliver begrĂŠnset til et minimum, fx i et indledende afsnit, en fodnote eller et bilag.
  • Det, der ikke kommer sagen ved, og som skal skĂŠres vĂŠk, uanset hvor spĂŠndende eller interessant det er. Hvis det falder udenfor i din afgrĂŠnsning – punkt 7 i “Kom i gang-modellen” i forrige afsnit – sĂ„ skal det vĂŠk! Du kan hĂžjst referere til det i en enkelt sĂŠtning: “Jeg har valgt ikke at beskĂŠftige mig med … fordi … Men der ligger nogle spĂŠndende kilder, som man evt. senere kunne …”

KildesĂžgning er er en meget stor og vigtig del af arbejdet med en rapport. Hvordan finder du de oplysninger, du skal bruge? En god basal vejledning om kildesĂžgning er bibliotekernes guide SkrivOpgave.dk. Folkebibliotekerne: SkrivOpgave.dk

Kildekritik er en vigtig del af kildesÞgningen. Er dine kilder gode? Bygger du din rapport pÄ den bedste og mest aktuelle viden eller pÄ fup og gamle aviser? Helt grundlÊggende kildekritik kan du se lidt om i tjeklisterne her:

KĂžbenhavns Universitetsbibliotek: Kildekritik

Her og nu bare et godt rÄd: Se dig for! Ingen rapport er bedre end sine kilder, og sjusk pÄ dette punkt er en af de almindeligste Ärsager til dÄrlige karakterer.

Kildehenvisninger
til Google (og
andre sĂžge-
maskiner)
og til chatbots er
en meget grov fejl.

Der ligger mange gode vĂŠrktĂžjer til kildesĂžgning og -kritik pĂ„ nettet. Jeg vil nĂŠvne et enkelt, nemlig KĂžbenhavns Erhvervsakademis lille lĂŠkre app “5 korte”, som selvfĂžlgelig langtfra kan erstatte din lĂŠrers undervisning, men som pĂ„ den anden side er rigtig meget bedre end ingenting. Du kan hente den pĂ„ Google Play og pĂ„ KEA’s egen hjemmeside her: 5 korte om kilder

Kildekritik er en vigtig del af kildesÞgningen. Er dine kilder gode? Bygger du din rapport pÄ den bedste og mest aktuelle viden eller pÄ fup og gamle aviser? Sjusk pÄ dette punkt er en af de almindeligste Ärsager til dÄrlige karakterer.

NB: Google er ikke en kilde! Google er en sÞgemaskine, der i sig selv ikke producerer, indeholder og tager ansvar for nogen som helst oplysninger om andet end sig selv. Derfor er kildehenvisninger til Google (og andre sÞgemaskiner) en meget grov fejl. Det gÊlder ogsÄ billeder!

Finder du fx et billede via Google og bruger det, sÄ er det selvfÞlgelig den hjemmeside, hvor Google har fundet billedet, der er kilden.

Glem alt om at “lĂ„ne” stof uden kildeangivelse!

Det behĂžver ikke at gĂ„ sĂ„ galt, som da den tyske forsvarsminister for et par Ă„r siden blev fyret pĂ„ grĂ„t papir for at have snydt sig til sin doktorafhandling – du kan nĂžjes med at blive bortvist fra eksamen.

LÊrere og censorer kender ogsÄ Studienet.dk! Google er en rigtig, rigtig god plagiat-sÞgemaskine (det var pÄ den mÄde, tyskeren blev knaldet), og uddannelsessystemet har i dag adgang til endnu langt smartere ting. Husk: Bliver du grebet i fusk, sÄ bliver du slagtet. Og du har fortjent det, og ingen har ondt af dig.

Glem alt om at brugt chatbots som “kilde”!

Viden er ikke viden,
fĂžr den er
dokumenteret
med en henvisning
til en god kilde!

Chatbots dokumenterer ikke, hvor de har deres “viden” fra. Derfor er det fuldstĂŠndig uinteressant, om det er rigtigt eller forkert, hvad de fortĂŠller dig. Husk dette: Viden er ikke viden, fĂžr den er dokumenteret med en henvisning til en god kilde!

LÊs det igen. LÊs det hÞjt. Rejs dig op, stil dig op pÄ din stol og rÄb af dine lungers fulde kraft ud i lokalet: Viden er ikke viden, fÞr den er dokumenteret med en henvisning til en god kilde!

NÄja. SÄ kan viden selvfÞlgelig ogsÄ komme fra dine egne observationer. Men i sÄ fald skal du eddermukkeme have din dokumentation i orden!

Redigering, kommentarer og diskussion

Det er som regel ikke nok at lÊgge de rÄ informationer frem. De skal

  • begrundes – dvs. forklares, sĂ„ lĂŠseren forstĂ„r, hvorfor du har valgt at bygge pĂ„ oplysninger fra netop denne kilde
  • redigeres – dvs. forkortes loyalt, have vigtige afsnit fremhĂŠvet osv.
  • kommenteres – dvs. fortolkes, sĂ„ lĂŠseren umiddelbart kan se, hvad netop denne information kan bidrage med
  • diskuteres – dvs. vurderes og ses i sammenhĂŠng med de andre informationer, du har trukket frem.

LÊseren skal kort sagt have at vide, hvorfor disse informationer er udvalgt, hvad de siger hver for sig, og hvad man fÄr at vide ved at se dem i sammenhÊng.

Og det arbejde er dit – ikke lĂŠserens!

Det kan du lĂŠse mere om i artiklen Bliv bedre til at argumentere.

En udmÊrket bog om emnet er bibliotekar Trine Toft: informationssÞgning til bachelorprojektet. Se evt. ogsÄ hendes hjemmeside hvadvilduvide.dk.

Se mere om kildehenvisninger i kapitel 10.

Hele serien:

1 Hvad er en rapport?
2 Hvordan er den typiske rapport bygget op?
3 Hvad gÄr opgaven ud pÄ?
4 Hypotesen – det, der gĂžr problemformuleringen interessant
5 SĂ„ skal der skrives! En god model til en “synopsis”
6 Kilder og “data” – Eller: Hvorfor Google og chatbots ikke er kilder!
7 Rapportens hovedafsnit: SÄ gÄr det lÞs!
8 Skriveprocessen
9 Godt rapportsprog
10 Kildehenvisninger
11 Serviceafsnittene – alt det, der er uden om det, der er indeni
12 Mere om rapportskrivning

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2010-2023

Hits: 370