Retorik til hverdagsbrug

E-mails og breve fra “det offentlige” til borgerne – afsnit 1

Af Per Salling

  1. Retorik til hverdagsbrug
  2. Det vi skriver – og mĂ„den vi skriver det pĂ„
  3. Hvem er du – i embeds medfĂžr? Og hvem skriver du til?
  4. Korte og overskuelige sĂŠtninger
  5. Aktivt og konkret sprog
  6. Den gode e-mail
  7. Justitsministeriets vejledning nr. 224

Retorik er lĂŠren om overbevisende kommunikation.

  • Vi vil gerne have, at de andre forstĂ„r hvad vi siger.
  • Vi vil gerne overbevise dem om, at det vi siger, er rigtigt.
  • Vi vil gerne pĂ„virke dem, sĂ„ det, vi siger og skriver, gĂžr en forskel.

NÄr det drejer sig om det offentliges kommunikation til borgerne, dukker der et fjerde punkt op:

  • Vi (du) har magt over din modtager. Den magt skal forvaltes, sĂ„ de 3 fĂžrste punkter bliver respekteret – og det forudsĂŠtter, at borgeren ogsĂ„ fĂžler sig respekteret.

ForstÄelse

ForudsÊtningen for at blive forstÄet er selvfÞlgelig at udtrykke sig forstÄeligt. Det gÞr man bedst ved at tale modtagerens sprog inden for de grÊnser, ens arbejdsfunktion nu engang tillader.

Men nÄr formÄlet nu er at blive forstÄet, sÄ indgÄr det jo ogsÄ at skabe forstÄelse for de love og regler, man administrerer. Og det gÞr du ikke ved at gentage dem ordret, for gentagelser skaber ingen effekt! Derfor er du nÞdt til at frigÞre dig fra det rene lovsprog.

Overbevisning og pÄvirkning

I fĂžrste omgang er det naturligvis dit job som myndighedsperson at administrere de gĂŠldende love og regler, herunder mĂ„ske ogsĂ„ at kontrollere om lovgivningen er overholdt. Du kan ogsĂ„ blive nĂždt til at pĂ„tale og forfĂžlge overtrĂŠdelser. En naturlig position her er, at “sĂ„dan siger loven. Den skal du overholde, og gĂžr du ikke det, sĂ„ falder hammeren. LĂŠngere er den diskussion ikke.”

Men du kommer tit ud for, at en borger prĂžver at argumentere for sin “ret” eller for, hvad der er “rimeligt” – fx i en diskussion om afstanden fra en nybygget udestue hen til skellet til naboens grund eller rimeligheden i at fĂ„ tildelt en eller anden ydelse. Og her har du to muligheder: Du kan kĂžre hen over ham med begrundelsen ovenfor: Du kender og reprĂŠsenterer loven, og derfor har du ret. Eller du kan tage diskussionen op, vise ham, hvor han tager fejl, og fĂ„ ham til at indse, at den er god nok – den er dĂ„rlig. Og i Ăžvrigt er loven der for at beskytte os alle – ogsĂ„ ham selv, den dag det mĂ„ske er hans nabo, der gĂžr et eller andet tosset.

Magtens psykologi

Der er altid et magtforhold blandet ind i en kommunikation. Det er nemlig altid vigtigere for den ene part end for den anden, at kommunikationen lykkes. Og nÄr en offentlig myndighed er part, er det som regel dér, magten ligger.

Et eksempel: Uanset om du skriver til Skat eller en medarbejder i Skat skriver til dig, er det vigtigst for dig, at kommunikationen lykkes. Det kunne friste medarbejderen i Skat til at vÊre mindre omhyggelig med sin del af kommunikationen, end du er med din. Han eller hun har jo magten og kan gÄ glad hjem til fyraften.

Der ligger en
hel del psykologi
i dette: At fÄ
folk til at fĂžle
sig taget alvorligt
i stedet for at
fĂžle sig
talt ned til.

Der ligger en hel del psykologi i dette: At fÄ folk til at fÞle sig taget alvorligt i stedet for at fÞle sig talt ned til, hvis de pÄ en eller anden mÄde skal vises til rette i forhold til love og bestemmelser. Langtidsvirkningen skal nemlig helst vÊre, at de indser rimeligheden i at holde sig pÄ dydens smalle vej i stedet for at blive oprÞrske og stÊdige.

Filosoffen K. E. LĂžgstrup har beskĂŠftiget sig indgĂ„ende med kommunikation og i det hele taget forholdet mellem mennesker. Han udtrykker det sĂ„dan: Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gĂžre, uden at han holder noget af dets liv i sin hĂ„nd. Og han fortsĂŠtter med, at det kan vĂŠre det helt store – liv og dĂžd – eller det kan vĂŠre det helt smĂ„ – det gode humĂžr eller det lille smil. Men lidt er der altid.

SÄdan er det jo, og det ved vi ogsÄ godt med os selv. Du har altsÄ magten til at gÞre det til en god (sÄ vidt omstÊndighederne i Þvrigt tillader det) eller en dÄrlig dag for den, du skriver eller tale til, simpelthen i kraft af din tone.

Til afsnit 2

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2013-2018

Hits: 347