Se teksten i PC-format
Se teksten i smartphone-format

Godt rapportsprog

Skriv bedre rapporter 9

Rapporter er så meget. Fysikrapporter, projektrapporter, undersøgelsesrapporter. Seminar-rapporten ved 3. årsprøve og Dyrevelfærdsrådets brevdueavlerrapport. De skal skrives - men de skal altså også læses! Og det forudsætter, at du skriver i et sprog, som din læser kan (og har tid til - og gider) læse. Godt rapportsprog!

Artiklen er den 9. i en serie på 12, der tilsammen udgør et mini-rapportkursus.

Af Per Salling

En vigtig hemmelighed bag gode rapporter er respekt for hovedreglen: Et svært emne kræver et let forståeligt sprog. Men let forståeligt for hvem? Forfatteren selv - eller læserne?

Du kommer ikke uden om at forholde dig til, hvem der er målgruppen for din rapportskrivning. Fagsprog er selvfølgelig i orden, hvis du skriver til fagfæller. Men "fagfæller" er et elastisk begreb, så fagsprog skal under alle omstændigheder bruges med omtanke. Og det skal enten undgås eller forklares, hvis du skriver til andre!

Et svært emne kræver et let sprog!

En læser, der ikke forstår dig, kan let blive irriteret. Derfra er der et meget kort skridt til at føle sig fornærmet - og det er ikke en følelse, du vil fremkalde hos hverken lærer, censor, chef eller kunde - vel?

Pas specielt på med et højt abstraktionsniveau. Hver gang læseren er nødt til at stoppe op og tænke sig om ("hvad mener forfatteren egentlig med det her?"), er der en seriøs risiko for at irritere ham.

Se også Godt rapportsprog - godt teknisk sprog, hvor jeg i 4 afsnit går meget dybere ned i det gode rapportsprog.

BOKSEN
Tænk på de lærebøger, du har mødt på din vej gennem livet, og gentag for dig selv: Et svært emne kræver et let sprog... Hvor svært burde det være?

Hele serien:

1 Hvad er en rapport?
2 Hvordan er den typiske rapport bygget op?
3 Hvad går opgaven ud på?
4 Hypotesen - det, der gør problemformuleringen interessant
5 Så skal der skrives! En god model til en "synopsis"
6 Kilder og "data" - eller: Læs den rigtige bog før din lærer
7 Rapportens hovedafsnit: Så går det løs!
8 Skriveprocessen
9 Godt rapportsprog
10 Kildehenvisninger
11 Serviceafsnittene - alt det, der er uden om det, der er indeni
12 Mere om rapportskrivning


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com