Litteraturen og de nye medier

Litteratur specielt skrevet for e-bogslæsere, iPads, smartphones ... det måtte jo komme. Langt om længe!

Af Per Salling

Litteratur specielt skrevet for e-bogslæsere, iPads, smartphones ... det måtte jo komme, også her i andedammen. Ude i den store verden har der været eksperimenteret heftigt, lige så længe internettet har eksisteret (og faktisk længe før), men det store gennembrud er først på vej nu, hvor "legetøjseffekten" ved de nye elektroniske himstregimser er med til at overvinde vores indbyggede modstand mod at lære at læse på en anderledes måde.

Litterært set er der jo ikke tale om "nye tider" fordi man læser Stieg Larsson (eller Shakespeare for den sags skyld) på en iPad eller Kindle - litteraturen er stadig lineær, traskende stille og roligt fra side ét til side sidst som forfatteren har skrevet den. Der er udelukkende tale om en kombination af bekvemmelighed og legetøjseffekt.

De "nye tider" kommer, når vi prøver at læse noget, der er skrevet til de nye medier og som udnytter deres potentiale. Og det er omsider ved at komme. Se interviewet med Merete Pryds Helle i Politiken 4/1, De nye medier er fantastiske til fiktion.

Men "de nye tider" har været længe undervejs. Somme tider kommer fremtiden bag på os, og somme tider skal den virkelig hives i skægget. Her er et par eksempler på hiveriet:

(Blackout er en mulig følelse, når man står over for noget, der kalder sig "roman", men som opfører sig - skal vi kalde det anderledes?)

Blandt de første nordiske skønlitterære forfattere, der beskæftigede sig seriøst med hypertekst-litteratur, var Jan Kjærstad. I kronikken "Litteraturens mulighed" i webzinet Søndag Aften april 1998 skrev han bl.a.: Det er ved å være et nytt medium, ikke bare en ny maskin, computeren kan forandre vår selvforståelse, våre tenkemønstre. Og lidt senere: Selve WWW (...) representerer i seg selv en ny komposisjonsform, en ny måte å organisere tekster på, ved at det tar i bruk et hypertekst-system. Og er det noe som skulle påvirke meg som forfatter - jeg holdt på å si: enten jeg vil eller ikke - måtte det være dette. Læs hele Litteraturens mulighed.

Er du interesseriet i emnet, kan du ikke undvære et besøg på Word Circuits, et bibliotek for noget af den vigtigste engelsksprogede cyberlitteratur - både poesi og prosa. Lad dig ikke skræmme af den grimme og uoverskuelige forside, find "About the site" og begynd dér.


Læs mere


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com