Online kommaøvelser og øvelser med alle de andre tegn

Er det virkelig så svært at sætte komma og andre tegn på dansk? Næh. Reglerne ser måske uoverskuelige ud, når man læser dem i deres fulde udstrækning; men i virkeligheden er de enkle og logiske. Læs mere om dem her:

Når du har læst artiklerne om kommasætning og om alle de andre tegn, kan du øve dig her:

Artiklerne og øvelser bygger på de nugældende retskrivningsregler, altså efter at støvet fra "kommakrigen" har lagt sig. Det gamle "pausekomma" er væk, så der nu kun findes grammatisk komma - men udvidet med en mulighed for at undlade komma foran ledsætninger.

Det er nok en udvikling, den gamle forkæmper for det danske sprog Erik Hansen ikke er helt enig i. Her er hans kommentar fra "Rigtigt dansk" - skrevet i 1988, mens pausekommaet stadig levede.


"Frit komma"

"Frit komma" - hvad er nu det for noget? Altså: Hvis du er absolut spejlblank inden for dansk grammatik, eller hvis du bare ikke vil det dér, så er "frit komma" noget for dig: Et kommasystem, der skærer antallet af kommaer ned til det absolutte minimum - helt uden grammatisk analyse. Læs mere om Frit Komma her, læs reglerne her og prøv så øvelserne.


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com