Julekortet - den lille julegave

Hvad er "et godt julekort" egentlig? Spørgsmålet er let at besvare - og meget svært at besvare præcist: "Sådan et, som du gerne selv ville have fået med posten den 21. december". Men hvad vil det sige?

Af Per Salling

21. december. Du kommer temmelig mørbanket hjem efter endnu en dag på kontoret, julegave- og madindkøb på vej hjem - og formodentlig noget trængsel i toget eller kø på motorvejen. Det regner sikkert også. Du åbner døren og maser en stak papir til side, så du kan komme ind.

Stakken af papir består primært af reklametryksager på ildelugtende glittet papir, den lokale ugeavis og måske en eller to gratisaviser. Men der er også nogle konvolutter og et par kort.

Reklamer og ugeaviser ryger nok direkte ud - det gør de i hvert fald hjemme hos mig, ikke mindst på den årstid. Rudekonvolutterne skubbes til side til senere læsning. Konvolutterne med håndskrevet adresse, rigtigt frimærke og julemærke bliver lagt ind på hjørnet af spisebordet sammen med julekortene. De vil læses! Uanset hvad der ellers ligger: De personlige julebreve og -kort rykker foran i køen.

Julehilsner fra familie og venner er julegaver!

De er personlige. De er udtryk for, at nogen tænker på dig.

Og der skal jo egentlig ikke så meget til. På skalaen mellem det lange, personlige julebrev og julekortet med "Glædelig jul og godt nytår, kærlig hilsen kragetå" er der plads nok til at ramme det niveau, du kan overkomme.

Grib det systematisk an:

Nogle skal måske have lidt mere, end der kan være på kortene. Læg dem til side i første omgang - men husk dem! (Eller endnu bedre: Nøjs med et kort til dem også, men husk så at ringe til dem mellem jul og nytår.)

Der er mange muligheder for at gøre julekortene mere "personlige". Fotohandlere og internetsider tilbyder fx at producere julekort ud fra dine egne billeder; og den slags er smukt og sødt, men ikke nødvendigt. Så hvis du ikke kan nå det, eller hvis du synes, at det er for dyrt, så drop det. Det er nemlig tanken, der tæller - og det er dine ord, der rummer tanken.

Derfor er selv nogle få ord bedre end ingenting - meget bedre. Men når først du er i gang, er det ikke svært at skrive lidt mere end "Glædelig jul og godt nytår, kærlig hilsen kragetå", selv om du hverken har tid eller energi til en brevroman på det tidspunkt: Lidt om juleforberedelserne - hvor du/I skal være i julen og nytåret - måske et par ord om planer for det nye år - måske lidt om familien … der skal ikke så meget til.

Julepost er bedre end julemail!

E-mail er en fremragende ting. Det er hurtigt, det er let, og det er lækkert - som TV-kokken sagde. Men lige netop julekortet eller -brevet er altså bedre på papir. Det er en fysisk ting, som modtageren kan tage og røre ved, mens han eller hun véd, at du også har rørt ved den. Det lyser op i den triste grød inden for brevsprækken. Det er en gave. Og det findes virkeligt - før skærmen bliver tændt, og efter at den er slukket igen.

I modsætning til denne artikel, som er mit julekort til dig.

Glædelig jul!

PS: Selv om denne artikel ikke er sponseret af PostDanmark, vil jeg minde om deres gode råd: Send juleposten i god tid!

Boksen

  1. Skriv en liste over dem, du kunne have lyst til at sende en julehilsen. Mindst 5 (ellers er det for let) og højst 15 (flere når du alligevel ikke). Gem listen til næste dag.
  2. Kig listen igennem igen. Har du alle dem med, du har lyst til at skrive til? (Husk: mindst 5, højst 15.)
  3. Gå på posthuset og køb præcis det antal julekort, frimærker, julemærker og b-postmærkater, du skal bruge.
  4. Skriv et par kladder til det første kort. Find ud af, hvor meget (eller rettere: hvor lidt) der kan stå på kortet.
  5. Skriv det første kort. Og skriv de næste som varianter af det første. Husk, at det nok ikke er alle, der skal have præcis den samme beretning og hilsen!
  6. Husk også, at b-post skal sendes senest 20. december - gerne før.
  7. Når du har sendt kortene eller brevene: Snup en klejne til kaffen og tænk over virkningen på modtageren ...

Andre artikler om julekort og -breve:

Se også omtalen af min bog Bedre breve - bedre e-mails.


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com