Hurra! Vi skal have en ny kommakrig!

Vi skal til at snakke komma igen. Det er sjovt for de 2,73 procent af os der går op i tegnet og som orker at have en mening. Resten af folket mener ingenting, de har fået noget i øjet. Et vildfaret komma, måske. Men vejen frem kunne jo være nordatlantisk: Frit komma! Og så ville det pludselig give mening.

Af Per Salling

Jeg har altid været tilhænger af grammatisk komma. Rene linjer, entydige regler og faste rammer - det véd man hvad er. Men så fik vi enhedskommaet og det var heller ikke ringe. Det er nemlig helt som det grammatiske - bare et par undtagelser (og en enkelt undtagelse fra undtagelsen) og så er det hele ellers på plads i forhold til kryds og bolle. Smart!

Jeg har holdt begejstrede foredrag for mine studerende om dansk komma: Vi har kun ét system, det er slet ikke svært og det bliver ikke lettere - nu skal I bare høre! Og jeg tegnede og fortalte og deres øjne blev fjerne og tågede lige til en endnu vågen studerende spurgte hvornår det skulle til at handle om at skrive. Den slags kan jo få en lærer til at tænke.

Min tyske fætter morer sig somme tider med at spørge hvordan man dog kan have en litteratur på et sprog der næsten ikke har kasus. Tja. Sidst jeg kiggede efter gik det egentlig meget godt. Og mon det samme ikke gælder kommaer?

Det synes de åbenbart i Island

For hele afsnittet om kommasætning i den islandske tegnsætningsbekendtgørelse fra 1974 kan med lethed stå på en A4-side - med eksempler og med bogstaver i helt normal størrelse. Skåret ind til knoglerne er der faktisk kun 5 regler (dog fordelt på 6 paragraffer):

  1. Der skal som hovedregel ikke være komma mellem hoved- og ledsætninger.
  2. Dog kan indskudte sætninger markeres med komma.
  3. Der skal være komma i alle opremsninger når det ikke står et bindeord, fx "og" eller "eller"; og det gælder også kæder af sideordnede hoved- og ledsætninger: komma eller bindeord.
  4. Der skal i det hele taget være komma omkring/før/efter indskud i sætninger: udbrud, tiltale og lignende.
  5. Og så den femte regel: Uanset det ovenstående er det altid OK at bryde reglerne om komma mellem sætninger hvis det kan hjælper på forståelsen.

Så er der ikke mere!

Læsere der endnu ikke er blevet blinde af raseri vil bemærke at ordene "hovedsætning" og "ledsætning" stadig findes. Der vil altså være mulighed for at dyrke den ædle kunst at sætte kryds, bolle, trekant ogsåvidre hvis man ønsker det. (Og det er vi stadig nogen der gør.)

Det kræver en vis grad af uvidenhed at hævde at de ikke har en litteratur i Island. Målt pr. hoved er den vist en hel del større end den danske. Teknisk er det altså muligt. Der ser endda ud til at være en sidegevinst, nemlig at tilbøjeligheden til laaange sætningskæder er reduceret - både i litteraturen og i fagtekster. Og hvis "islandsk komma" er en pind til kancellistilens ligbål er det da en sidegevinst der er værd at tage med.

Er du med endnu, kære læser? Dette er skrevet med "islandsk komma" og det er faktisk sjovt. For det provokerer mig til at bryde med min egen uvane med alt for lange sætningskæder. (Kig lige efter: Jeg har endda udeladt komma omkring en indskudt sætning. Ødelagde det tilværelsen for dig? Opdagede du det overhovedet?)

Nå. Som lærer ved en statsautoriseret anstalt skal jeg jo overholde de gældende regler i min undervisning. Så jeg fortsætter med at bruge for meget af den sparsomme tid til at undervise i komma (startkomma eller ikke startkomma - that's the question!) i stedet for i at skrive. Hvor længe endnu? Svaret blæser i vinden.

Og mens det gør dét vil jeg genlæse en pragtfuld og næsten helt kommafri roman: Peter Poulsens "Miraklet i Vanløse" (Eksemplet er fra Gyldendals Bogklub-udgaven fra 1983). Første gang jeg læste den nåede jeg 10-12 sider ind i den før jeg opdagede at der manglede noget. Den slags kan jo få en lærer til at tænke.


Alt det her havde jeg faktisk fat i for snart 5 år siden da Henrik Galberg Jacobsen skrev en kronik om kommakrigens fortrædeligheder i Politiken. Se nedenfor. Ideen er ikke blevet dårligere siden ...  • "Frit komma" - dansk komma igen-igen
  • "Frit komma" - 4½ regel er nok!
  • Prøv det selv - øvelser med "frit komma"

  • JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com