Om at læse en god bog ...

Omatskrive.dk handler om at skrive. (Surprise, surprise!) Men en vigtig del af at (lære at) skrive er altså at læse. Først og fremmest at læse meget - i anden række at læse noget godt. Men hvad er "god litteratur" egentlig? Det er der både subjektive og objektive kriterier for.

Af Per Salling

Hvad er en paraply? Det er når det regner ...

Hvad er god litteratur? ...

God litteratur er noget, der sker mellem læseren og bogen. Noget individuelt. Den kendte science fiction-forfatter Ursula Le Guin formulerer det sådan: "The writer cannot do it alone. The unread story is not a story; it is little black marks on wood pulp. The reader, reading it, makes it live: a live thing, a story."

Og den danske blogger Spacemermaid supplerer med spørgsmålet til én million kroner: "Hvornår en en bog færdig - når den er skrevet, når den er læst, eller når den er glemt?"

God litteratur er

Det er helt subjektivt. Det handler om, hvad bogen siger dig. ("Was it good for you, too?", som de de siger i de amerikanske tv-serier.)

De "objektive" kriterier for, hvad der er god litteratur, er også subjektive.

Bogen skal være flydende og smukt skrevet, så sproget i sig selv bidrager til læseoplevelsen - eller i det mindste ikke er besværligt for læseren. Men det betyder jo, at øvede læsere vil opleve mange flere bøger som god litteratur, fordi de kan acceptere vanskeligere (eller mere udviklet) sprog uden at snuble over det.

Bogen skal også være relevant for læseren - enten direkte eller indirekte, fx ved at vække nysgerrighed om noget fremmed og dermed gøre det relevant. Et eksempel: Man kan ikke forstå, hvordan 1. verdenskrig på vestfronten virkelig var, ved bare at læse historiske værker eller se dokumentarfilm. Men man kan, hvis man læser Remarques roman "Intet nyt fra Vestfronten". Det kræver til gengæld, at man er nysgerrig efter mere end bare underholdning - i hvert fald en gang imellem.

(Nogle af) mine egne eksempler på god litteratur:

Har du også en liste?

Se også:

Boksen

  1. Lav din egen liste med 10 gode bøger.
  2. Revidér den.
  3. Revidér den igen hver nytårsmorgen eller et andet fast tidspunkt, hvor du behøver en overspringshandling.

JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com