send!
Udskriv!

Omatskrive.dk's artikelbase

Hvorfor skriver vi? Hvordan skriver vi? Hvorfor er det somme tider svært at skrive - og hvad kan man gøre ved det? Hvorfor er det noget andet at skrive et forretningsbrev end et julekort - hvis det da er det? Hvorfor er det anderledes at skrive til nettet end til print - hvis det da er det?

Af Per Salling

I årenes løb har jeg skrevet en del artikler om det danske sprog og om dét at skrive på dansk. Ofte slutter artiklerne med et par ideer til, hvordan du kan arbejde videre med emnet.

Her er også nogle øvelser i kommasætning og retskrivning. Og her er en samling citater om at skrive, nogle links og nogle henvisninger til de bøger om emnet, jeg selv synes bedst om. Formålet med det hele er at give mit personlige svar på nogle af spørgsmålene ovenfor, og på en hel del andre.

Hvorfor?

For det første: Sproget er det vigtigste kontaktmiddel mellem mennesker. Derfor er det vigtigt, at vi lærer os at bruge det helt ud i hjørnerne - også når vi skriver det - og at vi ikke sjusker for meget med det. Det handler om, at vi helst skal kunne udtrykke lige præcis det, vi vil udtrykke, og ikke nøjes med det, vi nu engang kan.

For det andet: Det danske sprog er det vigtigste (eneste?) fællestræk for os danskere. Derfor skal vi passe lidt på det. Der er ikke nogen, der kommer og gør det for os. Hver dag et lidt bedre dansk, det er et godt mål at gå efter. Som Steen Ejler Rasmussen engang skrev: Den, der skriver og gør et arbejde for at forbedre sin skriftlige form, han yder noget til kulturen.

Så uanset hvad mine skriverier i øvrigt handler om, er den skjulte dagsorden der altid: Godt sprog. Godt dansk.

Jeg har selvfølgelig copyright på det hele. Du er velkommen til at bruge en artikel eller en øvelse i din undervisning, men se lige her først.


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com