send!
Udskriv!

Fang læserens opmærksomhed!

Eller: Hvorfor skal du dog læse denne artikel?

"Pludselig går det op for mig, hvad jeg har gjort: Jeg har købt Kurt Thorsen. Uden at have midlerne til det."

Du skal fange læserens interesse helt fra starten - før han eller hun hopper videre til noget sjovere. derfor skal du begynde med det absolut mest interessante, du har at sige - ikke (som jeg gør det her) med et eller andet dødssygt resumé!

Af Per Salling

Sætningen om Kurt Thorsen er selvfølgelig ikke min egen. Den er indledningen til Poul Pilgaard Johnsens berømte "Thorsens tirsdag", Weekendavisen 5. marts 1999 - den dag da Kurt Thorsen blev løsladt efter 6 ugers varetægtsfængsling i PFA-sagen.

Men jeg er ikke Poul Pilgaard Johnsen, og jeg kan ikke den slags: Fange læserens opmærksomhed så effektivt, at det simpelthen ikke er en valgmulighed at bladre videre uden at læse artiklen. Jeg kan bare nyde det, når jeg ser det.

At begynde er den store udfordring

Og alt, alt for tit springer vi over, hvor gærdet er lavest. I stedet for at fange læserens opmærksomhed lægger vi ud med et resumé: "Tekster til nettet må være så lange som nødvendigt for at få hele historien med. De kan opdeles i sider og undersider, eller de kan lægges frem som sammenhængende tekster blablabla ..." Keeedeligt, eller hva'?

Lad være med at skjule godbidden inde midt i teksten!

Læseren har hverken tid eller lyst til at lege "tampen brænder". Du skal vække hans eller hendes interesse og nysgerrighed fra første sekund; så begynd med den absolut mest interessante (fængende, nysgerrighedspirrende) detalje, du kan finde frem. Et par eksempler:

Og når du så har godt og grundigt fat i læseren, kan du springe tilbage til begyndelsen: Hvad handler det her egentlig om?

Må man så ikke begynde med en "manchet"?

Joda. Men der kan jo stå mere end et keeedeligt resumé i manchetten (som er den lille bid med fed, der som regel står forrest i en artikel).

Her er et eksempel før og efter revision:Læs også:

Boksen

  1. Kig på de sidste 5 tekster, du har skrevet. Læs kun de 2 første linjer. Helt ærligt: Gider du selv læse videre? Gider din mor - din kæreste - din lærer - din chef?
  2. Næste gang - og hver gang fremover - du skriver den første sætning om et emne, så spørg dig selv: "Er det virkelig det mest interessante, jeg har at fortælle om det emne?" Hvis ikke, så skriv om!


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com