send!
Udskriv!

Nettet, Ordet
og Den Onde Internet-Fe

Af Per Salling - sådan, da

Det var en dejlig dag! Solen skinnede, og fuglene sang lystigt uden for IT-afdelingernes vinduer. Da, pludselig, lukkede Den Onde Internet-Fe for hver eneste kommerciel side, hver eneste offentlig side og hver eneste organisationsside på det ganske internet. Og alle de private hjemmesider med.

Væk var de - alle de sider, hvor folk kunne læse om ting, de kunne købe - eller endda købe dem. Alle de sider, hvor de kunne læse dagens avis uden at få tryksværte på fingrene. Alle fagforeningernes, universiteternes og kommunernes sider. Og siderne med kønne unge piger uden tøj og lastbiler med skinnende krom og heste med vajende maner og blanke hove. Alt var væk.

Så alle programmørerne, designerne og usability-eksperterne - og deres projektledere - rystede bedrøvet på deres krøllede hoveder og gik hjem.

Åh, hvor de sørgede. Nettet var væk!

Og de sov hele den lange dag, og natten med. Nettet var jo væk - så hvorfor gå på arbejde?

Men fordi de sov, var der noget, de ikke så. Nettet var nemlig slet ikke væk! Det summede og dirrede af liv og lyst, ganske som det plejede.

Millioner og atter millioner af mennesker, unge og gamle imellem hinanden, skrev og sendte milliarder af e-mails. Og læste dem, de selv fik. Unge piger fik mails fra deres kærester; og selv om de ikke var skrevet med rollerball-pen, og selv om skærmen ikke duftede af hans aftershave, så rødmede pigerne alligevel lidt. Men kun indvendigt, for det var moderne piger.

Chatterne knitrede af liv. Blogs blev oprettet og skrevet. Nyhedsbreve blev udsendt - og de blev endda læst. Diskussionsgrupper blomstrede. Nogle var sure, andre glade. Nogle var uenige, andre enige. Nogle var politiske, så de var hverken uenige eller enige.

Alle de almindelige mennesker - dem, der til daglig hed "kunder" og "målgrupper" - havde nemlig altid kunnet lide at læse online. Og at skrive. Kun tekst. Kun ord. (Den Gamle Eventyrfortæller, som er fætter til Den Onde Internet-Fe, protesterer i baggrunden: "Kun ord? Som om det ikke er dem, det hele drejer sig om?")

Selv om millionerne af almindelige mennesker ikke tænkte dybt over det, så vidste de det alligevel: Nettet handlede om ord. Det havde det altid gjort, og det ville det altid gøre.

Nettet var ordenes sted. De havde været der i bbs'erne på fidonet og i nyhedsgrupperne på usenet, længe før firmaerne og organisationerne fik våde drømme om opsving, konvertering, click-through og vækst.

De havde været der, længe før alle programmørerne, designerne og usability-eksperterne - og deres projektledere - besluttede, at internettet handlede om teknologi og design, salg og processer, og at folk ikke kunne lide at læse online.

Og de var der stadig, den dag Den Onde Internet-Fe lukkede alle hjemmesiderne: I mails og på msn, i alle nyhedsgrupperne og bloggerne.

Nå.

Den Onde Internet-Fe, som ikke var så ond alligevel, når det kom til stykket, åbnede alle hjemmesiderne igen. Og programmørerne, designerne og usability-eksperterne - og deres projektledere - klappede fornøjede i deres hænder og gik glade tilbage til arbejdet.

Og de gjorde, som de altid havde gjort. De designede, programmerede og konstruerede. De brugte den nyeste (eller næst-nyeste) software, som levede op til de nyeste (eller næst-nyeste) standarder, de fulgte den nyeste (aldeles ikke den næst-nyeste!) designmode, og de sendte deres sider ind til de årlige konkurrencer for sådan nogle.

Og når alt var helt færdigt - designet, programmeret og konstrueret - fik de nogen til at finde en tekstforfatter, der kunne udfylde de tomme felter med ord. For sådan nogle skulle der vel også være, mente de ...

Frit efter Nick Usborne.


Læs også:

Boksen

  1. Læs "Kejserens nye Klæder".
  2. Husk den, hver gang du er på internettet.

JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com