send!
Udskriv!

Dansk på nettet - dansk for fremtiden!

Et af årtiets vigtigste kulturpolitiske initiativer var ved at blive søsat på privat initiativ i forsommeren 2003: Dansk på nettet. Det handlede hverken om kommasætning eller om engelske låneord - det handlede om at bevare dansk som videnssprog fra 7. klasse og opefter. Det handlede kort og godt om "dansk på nettet".

Tankerne var gode - men projektet døde en stille død. Hvorfor? Var det "de forkerte", der tog initiativet?

Per Salling

Hvor går du hen, hvis du vil vide noget? Hen til reolen, hvor Den Store Danske Encyklopædi står? Hen på bibliotekets læsesal? Hen til computeren, hvor adgangen til Google er ét klik borte?

Mit gæt er, at du gør det sidste.

Årsagen ligger lige for. Min søn skulle skrive historieopgave i 2g om emnet "den kristne generobring af det muslimske Sydspanien". Og:

Så børn og voksne googler lystigt deruda'. Og vi gør det på engelsk; for spørger vi Google om opslag på dansk, giver "Spanien +reconquista" og "Spanien +generobring" kun 68 hits tilsammen; og meget få af dem har nogen som helst brugsværdi. (Det er det selvfølgelig også kun meget få af de 10.900 med valgfrit sprog - dvs. engelsk - der har; men der er altså lidt flere at vælge imellem!)

Informationssøgning på nettet - på dansk?

Skal det nødvendigvis være sådan, at al informationssøgning fremover skal foregå på engelsk? Måske ja. Skolebørnene lærer engelsk tidligere og tidligere, og de får god brug for det; for Den Helt Store Encyklopædi - den, der bliver udvidet og opdateret et par gange i sekundet - er på engelsk. Og lige nu er der ikke noget alternativ; der er simpelthen for lidt dansk på nettet.

CD-rom-udgaven af det ene og det andet leksikon? Glem det. Hvem i alverden vil betale kroner og euro for noget, der er forældet, når det bliver rakt over bogladens disk? "Årlig opdatering i abonnement" - altså, helt ærligt!

Og kvaliteten af det, vi finder på nettet - hvem står inde for den? Ingen. Forfatteren - somme tider navngivet, for det meste anonym - har lagt frem, hvad han ved (og har lyst til at fortælle, og hvad der passer hans arbejdsgiver), og det kan være meget blandet. Der er ingen faglig kompetent redaktion, der udvælger og redigerer artiklerne. Der er ingen bestyrelse, der står inde for den politiske uafhængighed og den akademiske redelighed, og sådan er det bare.

Behøver det være sådan?

På nettet, ja. Grundvilkåret er, at hvem som helst kan skrive (næsten) hvad som helst og slippe godt fra det. (Og fordelene er i øvrigt temmelig meget større end ulemperne, kan vi sikkert blive enige om.)

Så hvis vi vil have noget seriøs og let tilgængelig information på dansk anbragt et sted, hvor børn, unge og ældre hurtigt kan finde det, så kan vi gøre det. Vi skal bare huske én ting: Det kommer ikke af sig selv. "Markedet" er aldeles uinteresseret i dansk sprogpolitik, og for den sags skyld også i kvaliteten af informationerne. "Markedets" eneste eksisterende færdselsregel er, at hvis nogen vil gøre noget ved noget, så kan de jo bare gøre det.

Hvis vi fx nu ønsker os noget mere god, lødig og velredigeret information på dansk på nettet - hvad så med en folkelicens til encyklopædien? Nu er den nok solgt i det antal eksemplarer, man kan regne med, så pengene er vel tjent hjem.

Ideen må lyde dybt åndssvag i enhver apparatjiks ører - og helt ude i hampen for os andre vanetænkere. Hvad med copyright, forfatterhonorarer osv.? Hvem skal betale? Hvem skal give afkald på velerhvervede rettigheder? Hvem skal have ansvaret for at ajourføre?

Nu har Ole Grünbaum, Michael Karvø og Troels Andersen sat gang i noget, der med en masse held og endnu mere god vilje kan revolutionere det danske informationsmarked - og måske endda på langt sigt redde dansk som videnssprog fra 7. klasse og opefter. Som de selv skriver:

"dansk.på.nettet er et åbent netværksinitiativ, som inviterer alle til at hjælpe med at sikre, at dansksprogede leksika, opslagsværker og fagbøger hurtigst muligt kommer på nettet."

Følg med i, hvad der sker på www.danskpaanettet.dk - og bak det op, hvis du har nogen som helst mulighed for det. Det kan godt gå hen og blive det vigtigste, der sker i dansk kulturpolitik i dette årti.


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com